Середа, 06 Грудня 2023 р.
Домівка » Головна » Відкритий лист НАС Вінниччини до вінницької Батьківщини

Відкритий лист НАС Вінниччини до вінницької Батьківщини

До членів Вінницької обласної організації ВО «Батьківщина»
ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
Шановні партійці!

Ми з великим інтересом прочитали в газеті «33 канал» за 4.04.12 року інтерв’ю депутата Вінницької обласної ради від ВО «Батьківщина» Костянтина Якименко «Конституція забороняє скорочувати існуючу мережу медичних закладів». Народний обранець розмірковує над перебігом так званої медичної реформи, яка, вже в недалекому майбутньому загрожує остаточно поховати під уламками вінницької медицини здоров’я людей. Це кожен день реально відчувають на собі віниччани. Народний обранець говорить ніби правильні слова, але, якщо розібратися по суті – це лише гарні загальники, які легко згодовуються електорату напередодні виборів до Верховної Ради України, щоб якась частина довірливих виборців знову проголосувала за партію «Батьківщина». Ми дуже ретельно шукали  в сказаному паном Якименком якусь конкретику, яка стосується нашої області. Наприклад, хто ж персонально руйнує мережу медичних закладів на Вінниччині. Але про це народний обранець сором’язливо мовчить, бо тоді доведеться пояснити, чому депутати-бютівці голосували за проведення в області медичної реформи, чому вони своїми голосуваннями підримують скорочення медичних закладів та медиків і чому один із лідерів місцевої «Батьківщини» Наталя Солейко, як голова комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, – є другою після регіоналки Лідії Діденко руйнівницею вінницької медицини: бере активну участь у скороченні мережі медичних закладів, знищенні кваліфікованих медичних кадрів, переслідуванні супротивників експерименту над здоров’ям і життям людей, розповіданні казок про позитивні наслідки реформи, а по правді кажучи, дезинформації населення та влади. Виникає питання: «Чому депутат Якименко не звертається до прокуратури з вимогою припинити скорочення мережі конкретних медичних закладів та чому партія «Батьківщина» не піднімає вінничан на захист Конституції України?»

Особливо цікавою виглядає позиція «реформаторки» Солейко в світлі того, що «Батьківщина» називає нинішню владу «диктатурою», а відповідно, входить до комітету «Опору диктатурі». Як же так виходить: пані Наталя нібито на словах проти диктатури, а реально допомагає диктаторам цю диктатуту утверджувати і зміцнювати? І при цьому «реформаторку» не тільки не виключає з партії і фракції, а навпаки, в усьому підтримує обласна ВО «Батьківщина». Давайте подивимось на вінницькі реалії зблизька. В рамках експерименту місцева влада зруйнувала, наприклад, лікарню в селі Уладівка. Те саме відбувається в Козятинському, Барському, Гайсинському, Вінницькому районах та й по всій області. Страждають пацієнти, викидаються, як непотріб, на вулицю скорочені медики. Проте є ще один, може найбільш показовий приклад того, яку позицію займають члени вінницької «Батьківщини». Це розправа місцевої влади над головним лікарем Вінницького обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру Сергієм Чернишуком. Він виявився фактично єдиним керівником такого рівня, який рішуче виступив проти безвідповідального експерименту над здоров’ям і життям вінничан, проти знищення кваліфікованих медичних кадрів, скорочення мережі медичних закладів. Він пояснював, що реформу проводити треба, але те, що реально планується робити в області під виглядом медичного експерименту реально призведе до порушення 49 статті Конституції України: фактичної ліквідації принципу безоплатності надання медичної допомоги,  зменшення доступності медичної допомоги пацієнтам, погіршення якості надання медичної допомоги та інш. За це місцева влада почала переслідувати принципового керівника, цькувати його вимагаючи, щоб він припинив критику експерименту. Сергій Чернишук рішуче відмовився, заявивши, що боротиметься за здоров’я вінничан не дивлячись ні на що, бо як він зможе мовчати чи обманювати земляків,  у яких фактично мають намір забрати право на надання повноцінної медичної допомоги. Тоді його почали змушувати добровільно написати заяву про звільнення. Врешті зрозумівши, що головний принцип  цієї чесної й порядної людини – єдність слова й діла, було вирішено ліквідувати обласний лікарсько-фізкультурний диспансер і в такий спосіб нарешті звільнити його головного лікаря. Минулого року депутати обласної ради, не бажаючи брати участь в розправі над Чернишуком, не підтримали намір влади ліквідувати диспансер, але в цьому році, після втручання «вищих сил» така ліквідація відбулась. В знищення неугодного керівника втягнули навіть міністерство охорони здоров’я. Голова міністерської комісії Сергій Стахівський, наприклад, прямо заявив, що реформою на Вінниччині незадоволений тільки Сергій Чернишук, а тому його на посаді бути не повинно. Нині, на найближчій сесії обласної ради, влада має намір звільнити Сергія Чернишука руками депутатів. Ось такі загальновідомі факти.
Яку ж позицію у цьому питанні займає ВО «Батьківщина»? Однозначно допомагає владі знищувати Сергія Чернишука. І робить це активно через «реформаторку» Наталю Солейко й пасивно через небажання припинити протиправні дії влади. На сесії 14 лютого 2012 року не знайшлося жодного депутата обласної ради, який би встав і сказав: «Як же можна так цінично знищувати людину»! Натомість депутати проголосували за знищення. Проте на сесії з’ясувалися й ще серйозніші речі. Виявилось, що всі голосування були  незаконними, бо голосували  і не депутати, голосували й за відсутніх депутатів. Як же повела себе «Батьківщина»? Може звернулась до прокуратури з повідомленням про злочин? Ні! Виникає питання: чому це зробили ми, маючи повноваження лише від членів Народної Армії Спасіння Вінниччини і  не зробили депутати-бютівці,  маючи повноваження від усіх вінничан?

НАС-Вінниччини ромуміє, що одними загальними розмовами про порушення Конституції не обійтись, та намагається добитися від обласної ради прийняття  життєво важливого для області рішення: негайного припинення медичного експерименту. Ми вимагаємо, щоб обласна рада прийняла рішення про припинення реформи на Вінниччині та проведення обласного референдуму, де б стояли питання: «Проводити реформу далі?» «Негайно припинити проведення реформи?» Питання стоїть так тому, що область знаходиться в передвибуховому стані. І цього не бачать лише ті, хто звик ховати голову в пісок, або керується власними егоїстичними інтересами, тобто займає антисуспільну позицію. Сьогодні не можна ігнорувати той факт, що більшість вінничан вважають: експеримент, як показала практика, - це знищення медицини, знущання над людьми, а точніше кажучи – проведення проти нас усіх політики прихованого геноциду. Люди розуміють: запевнення влади, що населення й медики не сприймають реформу через нібито погану інформованість – неправда. Самі ж представники влади в неофіційній обстановці стверджують, що якби люди мали всю повноту інформації, - почався б бунт.  Чому ж «Батьківщина» практично не добивається припинення експерименту, проведення референдуму, чому не інформує населення про реальні, згубні для кожного наслідки реформи? Чому вона допомагає знищувати чесних і порядних громадян, таких як Сергій Чернишук, які не на словах, а на ділі не бояться захищати права людей навіть ціною репресій та втрати роботи?

Ми сподіваємось, що ВО «Батьківщина» нарешті відверто відповість на ці та інші питання, адже не можна далі спекулювати на довірі людей, а насправді безперевно цю довіру обманювати.

З повагою
За дорученням Комітету самозахисту конституційних прав вінничан
та Народної Армії Спасіння Вінниччини
Координатор                             Артем Дуляк

Переглянути документ у форматі PDF

© 2012-2019 Вінницька обласна громадська організація «Народна Армія Спасіння Вінниччини» | Всі права захищені.